Gymnasium fik besøg fra Tanzania

I er så præcise, at man næsten ikke kan følge med, lyder det fra fire unge afrikanere på besøg på Ikast-Brande Gymnasium

Udgivet:12. december 2019, 09.18

Læsetid:4 minutter

Vannessa Nina Dickson, Chema Ringo, Mihir Shah og Yasir Walji har i en uges tid været på besøg på Ikast-Brande gymnasium. De fik blandt andet mulighed for at smage på en af de danske jule-specialiteter, som faldt i god jord. ? Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist

4 år siden

IKAST Ikast-Brande Gymnasium er en international skole, der ud over at have mange udenlandske elever også tager sine elever med på studieture mange steder i verden. I begyndelsen af året var en flok elever de første til at indlede et nyt samarbejde med det østafrikanske land Tanzania.

I sidste uge har en flok tanzaniere så været i det midtjyske på genvisit for på nærmeste hold at opleve, hvordan det er at bo og være ung i Danmark.

Fredag var der workshop med udgangspunkt i FN's verdensmål. Chema Ringo, Mihir Shah og Yasir Walji var sammen med en af de danske værter, Albert Nielsen Mosegaard, kommet i en gruppe, der fokuserede på vandforsyningen i Afrika.

Med solenergidrevne pumper foreslår gruppen, at man arbejder mere med at sikre rent vandt fra undergrunden frem for at bruge overfladevand for floderne.

Lige ret til alle job

Vanessa Nina Dickson havde arbejdet med kønsdiskriminering i Indien, og gruppen foreslår, at der bliver krav om, at der skal være flere kvinder i regeringen, ligesom der skal være lige ret til alle job.

I ugens løb har de unge været dels i skole, men også på udflugt til Aarhus, hvor de har besøgt både Aros og Den Gamle By samt forsøgt at stå på skøjter.

I Jelling besøgte de vikingemuseet og fik historien om de berømte Jellinge-sten.

Sover i haven

- Her er meget kønt og rent. Der er ingen affald, der ligger og flyder, så det er lidt imponerende, siger Mihir Shar.

Vannessa Nina Dickson og Chema Ringo har hæftet sig ved, at der er ikke er store mure foran husene og slet ingen elektriske hegn.

- Det er så mærkeligt, at det hele er åbent og Alberts mor kan finde på at sove ude i haven. Det er for vildt, siger Vanessa Nina Dickson.

Afrikanere har selvfølgelig frosset lidt og det har betydet flittige besøg i gymnasiets kaffeautomat, hvor en af de danske sætninger, de har lært, er: »Husk en kop«.

Men de har også på egen krop lært, at man overholder tiden.

I Tanzania er de vant til, at bussen altid er forsinket, »men her kører den jo nærmest før tiden,« som en af de afrikanske drenge siger - og så må man løbe og håbe på, at chaufføren har set det og stopper op.

Omvendt er de også blevet overrasket over, så tit man i Danmark bevæger til fods, hvis man skal fra et sted til et andet.

- For det første er alle jeres veje asfalterede; der er ingen grusveje. Og så er der fortove, så man kan gå rimeligt sikkert. Vi er jo vant til at tage en taxa selv over korte afstande, forklarer Chema Ringo.

Ingen af de fire afrikanske gæste kunne forestille sig at tage en tur i skoven for at gå en tur. Forklaringen lyder: »Så er vi sikre på at blive overfaldet og få stjålet alt, hvad vi har på os.«

Omsorg for hinanden

De er blevet overrasket over, hvor meget danskere forholder sig til hinanden og hele tiden er en del af et forpligtende fællesskab.

- Hele jeres samfund er bygget op på, at man tager sig af hinanden. Det er ret interessant og helt sikkert noget, jeg kommer til at tænke nærmere over, siger Mihir Shah.

Chema Ringo er også forundret og mener ikke, at det vil kunne lade sig gøre i tanzaniernes hjemland.

- Vores økonomi er slet ikke stor nok. I tjener jo meget mere, end vi gør, og derfor ville det slet ikke kunne lade sig gøre at betale halvdelen af vores løn i skat, mener hun.

Albert Nielsen Mosegaard har hele ugen været vært for de to drenge, som i øvrigt har indiske rødder, og har kunnet konstatere:

- Ja, de tager det stille og roligt. Det der med at nå bussen til et bestemt tidspunkt tog de stille og roligt. Men det var også ved at gå galt, siger han og griner.

For ham har det været spændende at huse de afrikanske gæster, og nu skal han så overveje, om han skal med på den tur, som en gruppe af Ikast-Brande Gymnasiums elever skal på i det nye år.

Æbleskiver er ikke det nemmeste at få sagt. Selvom gæsterne fra Dar Es Salaem i Tanzania taler både engelsk og swahili, er dansk en svær nød at knække. Foto: Laila Kempel