Tre gymnasieelever fra Ikast i kamp om at blive årets unge forskere

Et hold elever fra IB er i finalen i talentkonkurrencen Unge Forskere. De tre talenter vil udvikle et system til at overvåge svine-influenza for at undgå den næste pandemi

Udgivet:10. april 2021, 11.19

Læsetid:2 minutter

Theresa Almind, Markus Lund Pedersen og Monica Olesen har brugt coronanedlukningen på at fordybe sig i et forskningsprojekt om svine-influenza, der nu har kvalificeret dem til finalen i Unge Forskere. Foto: Privatfoto

Camilla Abildgaard Norup
Egnsredaktør

3 år siden

IKAST Theresa Almind, Monica Olsen og Markus Lund Pedersen, der går på første år af IB-uddannelsen på Ikast-Brande Gymnasium, forsker i svineinfluenza.

Deres fælles projekt er så overbevisende, at de nu står i finalen i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere.

Her får de tre unge gymnasieelever hård konkurrence. De skal dyste mod finalister fra ungdomsuddannelser i hele Danmark. Fra Midt- og Vestjylland er i alt 4 seniorprojekter og 10 juniorprojekter i finalen, der på grund af corona-pandemien afvikles virtuelt i slutningen af april.

De tre forskertalenter har siden november forsøgt at udvikle et system til at overvåge svine-influenza for at undgå den næste pandemi.

- Vi vil gerne udvikle en metode, så svineproducenter nemt kan teste deres besætning for svine-influenza og andre smitsomme sygdomme. Det gør man via spyt, men i dag skal man teste svinene enkeltvis, vores projekt går ud på at finde en hurtig og simpel metode til at teste spyt fra flere svin, der kan vise hvor stor en procentdel af besætningen, der er smittet, forklarer 17-årige Theresa Almind.

Kongelig protektor

Unge Forskere er arrangeret af Danmarks nationale naturfagscenter Astra, og har H.K.H. Prins Joachim som protektor. Konkurrencen giver alle elever, uanset klassetrin, mulighed for at udforske og arbejde med et naturfagligt projekt, de brænder for. Det kan være et spændende forsøg, et teoretisk projekt, en ny opdagelse eller en innovativ opfindelse.

Hjemsendelse brugt til fordybelse

De unge forskertalenter har også i år trodset coronanedlukning og hjemmeundervisning og har arbejdet intenst med deres forskerprojekter om alle mulige emner, for eksempel forskning i regnormenes liv, søvnmangel hos unge, kunstige skyer eller komposterbare mundbind.

- Igen i år emmer de indsendte projekter af opfindsomhed og nysgerrighed efter at undersøge og finde svar. Trods corona-pandemi og hårde restriktioner bevarer eleverne alligevel begejstringen for forskning og naturvidenskab. Fantastisk at de unge forskere har kunnet udnytte tiden derhjemme til at fordybe sig i deres naturfaglige projekter, siger programleder for Unge Forskere, Louise Lund Bækgaard i en pressemeddelelse.

De 100 finalister er fundet blandt 238 indsendte projekter.

Deltagerne har alle indsendt en selvvalgt problemstilling inden for naturvidenskab. Til finalen bliver elevernes projekter bedømt af en professionel fagjury, der vurderer innovation og kreativitet, den videnskabelige arbejdsproces, og formidlingen og perspektiveringen af projektindholdet.