Unge fra Ikast forsøger at løse klimakrisen

Lokal deltagelse ved Ungdommens Folkemøde i København

Udgivet:09. september 2019, 11.55

Læsetid:2 minutter

Et glimt fra Ungdommens Folkemøde i København. Foto: Privatfoto

5 år siden

ikast Flere solceller? Elbiler? Pant på tøj og engangsservice? Det bobler af kreative forslag til en løsning på en af tidens helt store udfordringer - klimaforandringerne - i Folketingets telt på Ungdommens Folkemøde i København.

Mens septembervejret udenfor i Valbyparken viser sig fra sin pæne side, er en håndfuld elever fra Ikast-Brande Gymnasium fredag formiddag troppet op for sammen med andre unge fra hele landet at komme med innovative ideer til, hvordan vi i fællesskab kan løse klimakrisen.

Under kyndig ledelse af TV-vært og ordstyrer Sara Bro er de unge blevet inddelt i mindre grupper, der har fået stillet spørgsmålet: Hvordan løser vi klimakrisen?

Blandt de unge er 17-årige Cecilie Bay Ellgaard Kristensen fra Ikast-Brande Gymnasium, som kaster sig ud i opgaven med krum hals sammen med sin gruppe.

- Vi diskuterede hvordan vi kan energieffektivisere offentlige bygninger ved for eksempel at placere solceller på skolernes tag, fortæller hun efter workshoppen.

Solceller og pant på tøj

Efter workshoppen har de unge sat to nyvalgte medlemmer af Europa-Parlamentet i stævne for at teste deres ideer af på nogle af de politikere, som til daglig beskæftiger sig med klimalovgivning i EU.

Hver gruppe får lov at præsentere deres løsningsforslag efterfulgt af reaktioner fra EU-politikerne Kira Peter-Hansen fra SF og Pernille Weiss fra Konservative.

Blandt forslagene fra de unge er et pantsystem på service i alle offentlige institutioner i EU, pant på tøj, flere solceller på offentlige bygninger og bedre vilkår på elbilerne.

Mere bevidst om klimaet

Cecilie Bay Ellgaard Kristensen har været glad for arrangementet og for debatten med politikerne.

- Jeg er blevet mere bevidst om at fokusere politisk på klimaet. Det var positivt, at de opfordrede os til at tage ideen med tilbage til vores egen skole, siger Cecilie.

Også politikerne har fået meget ud af dagen.

- Jeg fik bekræftet, at de unge vil kloden og er parate til at tage fat på den nødvendige omstilling. Jeg blev mindet om, at vi skal huske alle sektorer i omstillingen, ikke kun transport og landbrug, men også ting som tøj og energi, siger Kira Peter-Hansen.

- Jeg var meget glad for de unges meget konkrete forslag. Det viser, at de har en fornemmelse for, at tingene hænger sammen. Jeg og de unge fik bekræftet hinanden i, at vi har brug for en klimamærkning, så vi som forbrugere kan styre os i den mindst belastende retning. Det tager jeg med videre, siger Pernille Weiss efter fredagens workshop.

Efter debatten er EU-parlamentarikerne klar til at tage til Bruxelles med friskt input fra blandt andet de unge ikastboere. Og de unge har fået syn for sagn om, at politikerne meget gerne lytter til de unge og tager kreative forslag med videre i deres lovgivningsarbejde i EU.