Udvekslingsstudent fra USA i demokratiets maskinrum

Amerikanske Naomi Garcia Martinez fik på valgdagen i sidste uge en stor oplevelse som juniorvalgtilforordnet. Hun var imponeret over den hyggelige stemning på valgstedet

Udgivet:08. november 2022, 14.53

Læsetid:4 minutter

Naomi Garcia Martinez er amerikansk udvekslingsstudent i Ikast. Hun fik en unik mulighed for at deltage som juniorvalgtilforordnet i tirsdagens folketingsvalg. Her er hun igang med at tælle stemmer op i forsamlingshuset i Bording. Foto: Malene Tswai

Laila Kempel
Journalist

1 år siden

FOLKETINGSVALG Hun smilede og bød Bordings vælgere indenfor. Høfligt trak hun gardinerne til side og viste folk ind i de ledige stemmebokse i forsamlingshuset. Hun gik på parkeringspladsen med den mobile stemmeurne og hjalp gangbesværede med at stemme. Hun smilede og bød vælgerne på både kaffe og chokolade. Ja, faktisk nåede hun at prøve de fleste af de praktiske opgaver omkring en dansk valghandling.

Helt almindeligt og naturligt for de vælgere, der har prøvet det før, og spændende for de mange førstegangsvælgere, der for første gang fik lov til at tage aktiv del i det danske demokrati.

18-årige Naomi Garcia Martinez var i den grad på udebane.

Som amerikansk udvekslingsstudent i Danmark var alt, hvad hun så og oplevede, nyt. Helt nyt.

Som studerende på Ikast-Brande Gymnasium havde hun fået muligheden for at være juniortilforordnet og havde selv valgt Bording, hvor hendes anden værtsfamilie bor.

Hun mødte ind, mens det stadig var mørkt udenfor, og blev ved, lige indtil stemmeurnerne kunne åbnes, og stemmerne skulle tælles op.

Stolte af deres land

- De første til at stemme var et ældre ægtepar. De stod i kø, allerede inden vi åbnede dørene. Efter de havde sat deres kryds, satte de sig hen ved et bord og drak en kop kaffe. Jeg var overrasket over, at det var en mulighed og kunne ikke lade være med at sætte mig ned og spørge dem om, hvorfor de var kommet så tidligt, og hvorfor de syntes, det var vigtigt at deltage, fortæller Naomi Garcia Martinez, der på mange måder fik sig lidt af en oplevelse ved at komme tæt på det danske demokrati.

- Jeg var overrasket over den stille og rolige atmosfære på valgstedet. Der var ingen politisk agitation, og jeg undrer mig over, at man ikke kunne se på folk, hvad de ville stemme. Der var ingen, der bar badges eller på anden måde signalerede, hvad de stemte på. Det ældre ægtepar forklarede mig, at de var stolte af deres land og muligheden for at få indflydelse, og så brugte de det helt perfekte ord, som på alle måder beskriver min oplevelse af at være tæt på et dansk folketingsvalg: »Hygge«, siger Naomi Garcia Martinez.

Hun var imponeret over den afslappede stemning og måden, folk behandlede hinanden på, selvom de måske var politisk uenige. Alene det at kunne sætte sig og drikke en kop kaffe og tale med andre vælgere ville aldrig være en mulighed i hendes hjemland på den anden side af Atlanten.

Det svære valg

Selvfølgelig undrede hun sig en smule over de mange muligheder for at kunne sætte det ene kryds, man havde til rådighed.

- Som amerikaner er det jo en smule forvirrende - ja overvældende at skulle forholde sig til så mange partier. Jeg har ikke stemmeret her i Danmark, og det ville nok også kræve lidt at sætte sig ind i, hvad de alle sammen står for. Der må da være nogen, der deler den samme grundholdning, og jeg forstår ikke helt, hvorfor det er nødvendigt med så mange partier, konstaterer hun og er glædeligt overrasket over, at man på den anden side med al sandsynlighed nok kan finde en person på den lange liste, man sympatiserer med.

- Det giver på en måde også mening, at man kan vælge enten at sætte sit kryds ved et parti eller en person. Det er en god idé, siger udvekslingsstudenten.

Sammenlignet med et amerikansk valg, hvor man kan stemme på mange forskellige måder: enten via en e-mail, elektronisk, eller ved at møde personligt op på et afstemningssted, så var hun aldrig i tvivl om, at alt gik retfærdigt til i Danmark.

- Det var kontrolleret på en måde, som jeg ikke oplever i USA, hvor der er mange huller og muligheder for både snyd og fejl i systemerne, konstaterer hun.

På trods af en lang dag, der begyndte klokken syv og først sluttede ved 21-tiden, da listestemmerne var talt op, var hun begejstret for den helt unikke mulighed for at følge et dansk folketingsvalg på tætteste hold.

- Jeg ved ikke helt, hvad jeg havde forventet, og var måske ikke ligefrem begejstret for at skulle bruge en hel dag. Men det blev en rigtig god dag, og jeg bliver altså nødt til at indrømme, at jeg faktisk er kommet til at prale lidt af det i forhold til andre Rotary-udvekslingsstudenter.

- Vi har lige været samlet til en fælles halloween-weekend, og jeg spurgte nysgerrigt, om der var andre, der skulle være frivillige ved valget. Det var der ikke, og de var overraskede over, at jeg havde fået muligheden. Det har givet mig indsigt i, hvordan det danske demokrati fungerer. Jeg har fået mulighed for at øve mig i at tale dansk og sammenligne forholdene med de ... ja ret så kaotiske tilstande ved et amerikansk valg, siger Naomi Garcia Martinez.

»Hyggelig« er det perfekte ord for valgdagen. Den 18-årige Rotary-udvekslingsstudent Naomi Garcia Martinez ser tilbage på en hel unik oplevelse som valgtilforordnet i Bording. Foto: Malene Tswai